Workshop – Træer og beplantning i praksis

Af Mikkel Printz Mikkelsen, Søren Hykkelbjerg Poulsen, Siv Bøttcher, Levi Egilsson og Marius Costan.

I sidste uge var der på institut for by og landskab en forelæsningsrække og workshop omkring træers arkitektur.

Den landskabsfaglige håndtering af træer og beplantninger blev behandlet ud fra tre vinkler; arts og planteøkologisk perspektiv af Jens Thejsen (underviser v. Jordbrugets uddannelsescenter), arkitektoniske perspektiver af Ole Mouritzen (landskabsarkitekt) og til sidst  om træ- og beplantningstemaet set i forhold til brugerne, af Stefan Darlan Boris (landskabsarkitekt Ph.D. i Landscape Infrastructures).

Ofte er de økologiske betingelser for plantning og pleje af træer ikke til stede når vi laver beplantninger i byen, hvilket resulterer i at træer der normalt ville have en stor levealder måske kun holder i ti til femten år. I forhold til de omkostnigner der kan være forbundet med at plante træer, er det en alt for kort levetid. Jens Thejsen understregede flere gange i kurset vigtigheden i at være bevidst om at vælge planter der kan overleve i byen, sunde og velskolede træer. Det er vigtigt at skabe så naturligt et miljø som muligt omkring rodzonen. Små mikrobiotoper omkring rodzonen er med til at holde træet sundt, samt minimere det pres der kan være på træers rodzone i bymæssig kontekst. Selve plantningen og plejen af træer er også noget der skal beskrives i plante- og plejeplaner, hvis beplantning i byen skal være en succes.

Sideløbende med forelæsningerne fandt en workshop sted, hvor udgangspunktet var at definere en rumlig intention og gennem beplantinger skabe en rumlig oplevelse:

Generic City Garden – En oplevelse af dynamik over tid; orden til kaos til ordnet kaos.

Store Torv i Århus er i dag plaget af en udefineret rumlig oplevelse; en stor monoton flade, hvor man føler sig eksponeret, samt et dårligt mikroklima. Et grid spændes ud over Store Torv. Griddet inddeler byrummet i mere menneskeligt proportionerede enheder.

Samtidig med, at der dannes ryg ud mod store torvs kant, så der defineres et rum til bevægelsen og opholdet, skabes der et parallelt forløb med ophold inde i griddet. Mosaikken beplantes i starten i seperate rektangler, der over tid vil udvikle sig og gribe ind i hinanden. Der vil opstå en diversitet med regioner af forskellige plantesamfund. Griddet vil langsomt blive nedbrudt, hvorefter der vil blive grebet ind og strammet op, som kickstart til en ny generisk udvikling. Denne interferens vil samtidig gøre det muligt at opleve mosaik- ken i snit.

Store Torv er relativt tæt befolket og har dermed potentitiale som opholdsrum i byen. Mosaikeffekten gør, at det bliver en oplevelse som varierer over årstider. Også i et længere perspektiv vil mosaikken udvikle sig og ændre sig. Rumligheder vil forsvinde, andre vil opstå, alle på den generiske mosaiks betingelser.

Mosaikken vil forbedre mikroklimaet omkring Store Torv. Træerne skaber læ, regnvand vil sive langsomt ned igennem mosaikkens porøse overflade og forhindre overopvarming om sommeren. Den tætte have vil holde på varmen på sommeraftener.Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s