Træsamlinger på kajen

Som en del af en gammel kulturarv agerede Transformation i 2,5 uge håndværkere på kajen foran Arkitektskolen i København.

En tapsamling eller mortise og tenon-samling er en teknik som mest er kendt til at forbinde to stykker træ- f.eks. bjælker eller brædder. Andre materialer anvendes også. Mortise kaldes på dansk taphul – og tenon kaldes sinketap. Ved samling af brædder ønsker man at de griber ind i hinanden. Derfor fræser/hakker man et hul i det ene stykke – og en tap i det andet stykke.

Vi fik en kort indtroduktion til opmåling af træ, derefter hvordan man skærer i træ og til sidst hvordan man stemmer tappen på plads. Man skulle tro, at det ville være nemt at skære, stemme og måle op, men det kræver tålmodighed, præscision og mange muskler at få træstykkerne til at blive til en helhed.

Det var 2,5 uge med en tunge skyer, regn, og en højre arm der voksede i takt med brugen af saven. Det var også 2,5 uge med glade samarbejdsvillige studerende, mødepligt kl 7 (som rigtige håndværkere, ellers var der wienerbrød til alle) og fysisk aktivitet til en afveksling.

Ud over tapsamlingerne fik vi også en rundvisning med fokus på gammel byggeskik på Frilandsmuseet, samt farvekursus i Kalkfarver, hvor man blander “kalkmælk” = “hvidtekalk” og “farvepasta” = “pigmentpasta”, og tilføjer til slut farve pigment.

Det har været virkelig fantastisk at udforske træet og dets grænser og producere forskellige emner kun ved hjælp af håndkraft som små dele af en bygning, men som i sammenhæng udgjorde helheden – om det var kippen, hjørnebladet eller en fransk lås har alle forbindelser sin egen værdi og mulighed og bliver brugt specifikt et bestemt sted.

Som afslutning holdt vi udstilling på kajen og stillede vores samlinger op på en lang række, hvorved sammenhængen af alle de mange stykker kunne læses i flere forskellige skala.

Samlingerne kommer til at fremstå landskabelige, men kan også læses som en bygningsenhed, selvom de står i deres konkrete mål 1:1.Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s