A&D – GRIPIT – et bachelorprojekt i samarbejde med et autoværksted.

Bachelorprojektet på Arkitektur & Design, med speciale i industriel design, omhandlede integreret produkt design til et automekaniker-værksted.

Samtlige grupper arbejdede i tæt samarbejde med værkstederne. Dette gav mulighed for at teste produkterne i samarbejde med erhvervsfolkene. Her præsenteres en enkelt gruppes projekt, som er løsningen på et observeret problem på et værksted.

Fokus for dette projekt var at eliminere mekanikerens gentagne løft af hjul og samtidig hjælpe med på- og afmonteringen af hjul på bilen. Der blev lagt vægt på, at produktet ikke måtte være i vejen men stadig lige ved hånden. Yderligere skulle produktet virke som en forlængelse af mekanikerens krop, så det føles naturligt og indlysende at bruge produktet frem for at belaste kroppen. Dette indebærer let aflæselighed, brugervenlighed og at produktet opleves hurtigt i brug.

Processen begyndte med enkelte observationer på forskellige værksteder. Formålet hermed var at finde en mulighed for at designe et nyt produkt, som mekanikerne ville kunne have gavn af, for enten at forbedre deres helbred, øge deres effektivitet eller gøre værkstedet mere tro med forhandlerens butiksvindue, så den interne kommunikation ville blive mere tro mod den eksterne.

Problemerne var mange og derved også mulighederne for at skabe forbedringer.

Efter en række problemer var listet, foretog grupperne interviews med mekanikerne, for at rangere vigtigheden af de forskellige observerede problemer.

Udover at observere på ting i deres generelle arbejdsgang, som vil kunne ændres observeredes der også på kulturen på værkstedet. For at mekanikerne ikke skal føle, at deres værktøj mister værdi, skal deres værktøj afspejle den kultur de er i. Således arbejdede samtlige grupper med at designe til et specifikt markeds segment.

Gripit er resultatet af et projekt der fokuserer på at forbedre mekanikerens helbred ved at eliminere hans gentagne forkerte løft.

Efter problemet var udvalgt begyndte hele designfasen, stadig i samarbejde med erhvervsfolkene. Den indeholdt flere workshops med mekanikeren, hvilket gav mulighed for at teste mock-up modeller på brugeren og bruge ham til at være medbestemmende i skitseprocessen.

Konceptet

Gripit består af en bjælke, som er monteret på to søjler, der er fæstnet på autoliftens søjler. På bjælkens underside er monteret en skinne, hvor på et el-spil er fastspændt og derved frit kan bevæges under bjælken. I el-spillets wire er GI1319 monteret, som er konceptets gribemekan- isme.

Gripit er placeret tæt op ad søjlen for ikke at optage plads eller være i vejen i værkstedet og altid at være tæt på mekanikerens arbejdsfelt. Designet afspejler mekanikerkulturen med blottede strukturer og rå materialer.

Produktet

GI1319 er et værktøj, der spændes på et hjul, når det enten skal monteres eller afmonteres. Navnet “GI1319” kommer af de hjulstørrelser, den kan håndtere; nemlig 13 til 19 tommer. Produktet har en simpel brugerflade, som gør det hurtigt for mekanikeren at montere GI1319 på hjulet og hejse det op til navet eller ned på gulvet.

GI1319 spændes ind vha. de to midterste håndtag og disse bruges også, når GI1319 skal løsnes fra hjulet. Dette sker ved at trykke de to runde, sorte push buttons ind. De nedre håndtag benyttes når GI1319 skal hejses op eller ned. Her er der i højre side placeret en rocker switch. I bunden af GI1319 er der en skubbeflade, der bl.a. kan benyttes, når hjulet skal skubbes ind på navet. Ved siden af skubbefladen er nødstop-knappen. GI1319 monteres i det samlede koncept ved at fastgøre wiren fra el-spil- let til et ophæng øverst på GI1319.Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s