AFGANGSPROJEKT, Transformation af Grønlandske Handelsplads

Af Per Bertelsen

Introduktion 

Afgangsprojektets udgangspunkt er et eksisterende hus på Grønlandske Handelsplads på Christianshavn i København.

Grønlandske Handelsplads ligger øde hen i den nordlige ende af Strandgade og uden megen liv.

Området står overfor en større udvikling i 2013, hvor et vedtaget broprojekt vil forbinde pladsen med indre by, holmen og det øvrige Christianshavn. Afgangsprojektet behandler en bygningstransformation af det eksisterende hus, samt en stillingtagen til planlægningen af pladsen.

Sted

Overgangen fra industrisamfund til videnssamfund har især sat sit præg på byens havnekajer. Industriens gamle huse står tomme og ender ofte med at blive revet ned for at vige pladsen til nye bolig- og kontorejendomme. De gamle bygninger er en del af stedets særlige identitet. De er kulturhistore, som er vigtig at bevare. De nye bygninger derimod er ofte uden kontekstuel relation og greb til stedets ånd.

Pladsens identitet er særligt præget af stedets historiske udvikling. Det er rodet, der stemningsfuldt skiller sig ud fra indre bys mere polerede gadeforløb. Pladsens særlige spor forsøges bevaret og en ny forbindelse mellem de kommende broer etableres som et nyt lag oven på det eksisterende. I forbindelse med broprojektet er en lagerhal planlagt nedrevet, hvorfra det eksisterende murværk bevares og er afsæt for en cafe som er tilknyttet til hotellet.

Det eksisterende hus (1921) dannede i starten ramme om en oliefabrik, og havde oprindeligt et større produktionsanlæg med raffinaderikedler, oliebeholder og tøndelager. Anlægget er væk i dag men de industrielle træk er tydelige i husets massive konstruktion, med søjler, drager og dæk i jernbeton. Husets klimaskærm er fuldmuret murværk i krydsforbandt. Huset har i de seneste årtier fungeret som kontorhus for forskellige erhverv, men står nu tomt. Husets særlige kvaliteter er gennem tiden blevet sløret kraftigt af hurtige løsninger med skillevægge og nedhængte lofter. Slots- og ejendomstyrelsen som ejer huset har ingen konkrete planer for dets fremtidige brug.

Huset og detaljen  

Huset tranformeres til et hotel med reception, restaurant og køkken i stueetagen samt 35 værelser fra 1. til 4. sal. Husets massive konstruktive opbygning har jeg bevaret og forsøgt synliggjort i hotellets indre. Et nyt gennemgående trapperum oplyser det dybe hus fra oven. Rummets vægge er foret med lyse lister i træ som tilføjer varme til det ellers kolde hus. Værelsesskil er opbygget af porebeton med puds.

Gulvet er afsluttet med et afretningslag af poleret beton med gulvarme.  Døre og vinduer er i træ, hvor det store værelsesvindue fungere som en varm siddeniche. Udvendigt er murværket afrenset for sprutpus for at tydeliggøre bygningskroppen og sætte huset i relation til  de omkringliggende huse, som alle står i blankt murværk. Det eksisterende tag er fjernet og huset afsluttes nu med en højere og mere markant tagprofil beklædt med cedertræ.

er herved blevet udvidet med to nye etager, som tilføjer flere værelseskvadratmeter, samt oplyser det dybe hus gennem et stort ovenlys.S



Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s