Føljeton: Arkitekt- og Designskolerne flytter fra Kulturministeriet

…til Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelse. Og hvad betyder det egentlig for os?

Kulturkontoret på p1 havde den 21. oktober Carsten Thau, Christoffer Harlang (professor afd. 4 KADK), Mette Carstad  (formand for Arkitektforbundet) og Karen Blincoe (formand for Danske Designere) i studiet til en snak om flytningen.

Hør programmet her.

fra Kulturkontorets hjemmeside:

Splid om dansk arkitekturs fremtid

“Et af de mere overraskende elementer i det nye regeringsgrundlag, er forslaget om, at arkitekt- og designuddannelserne skal flyttes væk fra de andre kunstneriske uddannelser, der hører under Kulturministeriet og over i det nye Uddannelsesministerium, hvor universiteterne og de andre videregående uddannelser ligger.

Den udmelding er kommet som et chok for mange arkitekter, der frygter, at en sådan flytning vil få uheldige følger for dansk arkitektur i fremtiden. Men hvorfor skaber det så stor debat, om de kunstneriske uddannelser ligger under det ene eller det andet ministerium, og hvordan kan det påvirke dansk design og arkitektur på længere sigt?

For og imod
Carsten Thau, der er professor ved Kunstakademiets arkitektskole i København, hører til dem, der mener, at det vil være katastrofalt for dansk arkitektur, hvis uddannelsen bliver en del af det nye Uddannelsesministerium.

– Dansk arkitektur spiller en kæmpe rolle internationalt, men hvis arkitektskolerne bliver flyttet fra Kulturministeriet og bliver reduceret til et teknisk universitet er det slut. Så er det fuldstændig slut med udenlandske tegnestuer, der står på spring efter at få fat på nogle, der har den særlige kant, som danske arkitekter har.

Men den holdning er Mette Carstad, der er formand for fagforeningen ‘Arkitektforbundet’, ikke enig i. Hun mener, at Kulturministeriet har været et dårligt ministerium for design- og arkitektskolerne. For med fokus på arkitektur som kunst, har man på arkitektskolerne forsømt en lang række mere ‘hverdagsagtige’ discipliner som byplanlægning og byggeteknik.

– Man har haft så travlt med at fastholde at arkitektur er kunst og ikke også er et erhverv, hvor man skal holde en økonomi, en tidsplan og kende en hel masse til byggeteknik – og det er meget uheldigt. “


2 kommentarer on “Føljeton: Arkitekt- og Designskolerne flytter fra Kulturministeriet”

  1. […] med ny hat? StudArk.dk guidede min opmærksom hen på en interessant paneldiskussion på P1 udsendelsen […]

  2. […] og Designskolerne som flyttede fra Kulturministeriet til Undervisningsministeriet (læs indlæg her). Han lagde en podcast op fra Kulturkontoret på P1, hvor Carsten Thau (professor ved […]


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s