Julekalenderen 3. december

Velkommen til den tredje dag af StudArk’s julekalender, og velkommen til Arkitektur & Design i Aalborg.

I modsætning til AAA og KADK, ligger A&D’s bygninger spredt rundt omkring i byen, og er altså ikke samlet på et sted. Til gengæld er der tale om nogle af Aalborgs mest interessante bygninger, alle placeret i centrum tæt på havnefront, gågader og butikker, med kort gåafstand til hinanden. Se billeder og beskrivelse i resten af indlægget

 

Utzon Center i vintersolen. Den tager sig i øvrigt også fint ud fra de andre sider

Hvis man skal til forelæsning, har workshop på værksted, eller skal låne en bog på A&D’s bibliotek, foregår det på Utzon Center. Utzon Center er tegnet af Jørn Utzon og søn Kim Utzon, og var fra Jørn Utzons side tiltænkt som et mødested for arkitektur-studerende.

Toldboden. A&D deler den med Jyske Bank, men er lidt mere beskeden med skiltningen.

Utzon Center er ikke det eneste sted der afholdes forelæsninger. Det sker også i det gamle Toldkammer (i daglig tale “Toldboden”). Derudover er der her også grupperum og tegnesal, og diverse administrative lokaler som fx lærerkontorer. Bygningen er tegnet af Hack Kampmann i 1902, og er fredet. Billedet ovenover viser facaden, men bygningen strækker sig længere bagud, og dækker nærmest over en hel karré.

Sommerbillede af banken, med dertilhørende Ivy League stemning. (billede taget fra arkark.dk)

På Gammeltorv 4 ligger en bygning som engang har fungeret som filial for Danmarks Nationalbank. I dag er den beboet af A&D, og med sit monumentale udtryk vel nærmest et symbol på uddannelsen. Den huser en lang række funktioner, bl.a. grupperum, tegnesal, værksted, kontorer, fredagsbaren, samt ArchiTegn, som er en butik hvor der kan købes (næsten) alt der skal bruges under uddannelsen, lige fra bøger til hobbyknive. Bygningen er tegnet af Bent Helweg-Møller i 1943, og har en meget interessant teglbeklædt facade. Stenene skulle efter sigende være specialfremstillet til bygningen. Derudover er der en meget flot hoveddør, som meget fint illustrerer Bent Helweg-Møllers art deco tendenser. Desværre kun i lav opløsning her. Denne bygning er også fredet.

Udover de tre ovenstående bygninger, råder A&D også over lokaler på Nytorv, Østerå og i Bispensgade, primært brugt til grupperum, tegnesale og kontorer.

Alle adresserne, plottet ind på luftfoto:

A&D fra ovenSkriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s