Betonworkshop, TEK1 – Del 1: Geometri, samlinger og sikkerhedskrav – KADK

Af Trine Andersen, Marie Goodstein, Aiste Bagdonaite Nicola Gliese og Simon Reseke, 1.års-studerende på KADK. Materialeworkshops er en fast del af 1.-årskurset TEK1, der arrangeres af Institut 2.

Formålet med opgaven er, at designe, producere, støbe og rejse en struktur i fiberbetonelementer, hvor alle elementerne hviler i en optimal trykbue. Støbeprincippet der anvendes til dette projekt er nyudviklet, og har kun været afprøvet én gang før. Strukturen skal tænkes som klatrestativ, da det er intentionen at det der skal bygges skal fungere som prototype for et klatrestativ til Carolineskolens Børnehave på Østerbro.

Ovenfor: Site

Geometrien i vores klatrestativ er dannet af en masse trearmede figurer der til sammen danner et mønster af hexagoner. Klatrestativet kommer til at indeholde 3 indgange, et punkt der bliver mindst 180 cm højt og en doughnut formet cirkel som små børn kan lege på.

For at vi kan bygge vores klatrestativ blev vi nødt til at finde den ultimativt bedste måde at samle enderne af vores konstruktion på og disse undersøgelser gjorde vi i gips. Det var enormt vigtigt at samlingerne kunne klare både tryk, træk og forskydning. Vi afprøvede nogle forskellige trekant-konstruktioner, der kunne klare en del tryk og forskydning, men da de ville blive meget besværlige at folde i plastik og samtidig med ikke var til at inkorporere i vores allerede udviklede form, endte vi med at vælge en løsning hvor en wire vil blive trykket ind igennem formene og derved gør det muligt at efterspænde hele konstruktionen når den har sat sig helt på plads, efter opførslen. Denne wire-løsning var en nem og enkel måde at indføre i vores trearmede konstruktion da det blot krævede nogle ekstra huller til, at en slange kunne komme ind og skabe nogle rør, wirerne kan løbe igennem.

For at klatrestativet bliver bygget med de helt korrekte forbehold fandt vi frem til sikkerheds-kravene i DS/EN 1176-11:2008, som specificerer supplerende sikkerhedskrav for tredimensionelle klatrenet beregnet til permanent installering og til brug for børn.
Dette indeholdt bl.a.:
– Der må IKKE være sprækker i samlingerne på over 3 mm, for at undgå at snørebånd og hår kan sidde fast.
– Modulerne skal have afrundede kanter på 3 mm.
– Der skal være nogle steder, hvor der er min 500 mm i maskestørrelse, så der er mulighed for ad-gangsvej til en voksen.
– Fri faldhøjde, ”Max 3000 mm. (iht. Tabel 1 – Maksimal indvendig faldhøjde)”.
– Åbninger i nedadgående retninger skal være min 60°.

 

 

 

 

 

 

Næste fase vi går i møde byder på skæring og samling af støbeforme samt stillads.
Vi glæder os til at vise resultatet!



Skriv en kommentar