KADK – Udstilling: Pier Luigi Nervi – Architecture as Challenge

fra karch.dk:

Udstillingen løber indtil den 6.5. og har åbent 11-18

Udstillingen viser værker af den italienske ingeniør Pier Luigi Nervi (1891-1979), en af det tyvende århundredes mest betydningsfulde formgivere, konstruktører og dynamiske bygmestre. Med sin ingeniørkunst, der er spredt over hele verden, har Nervi bidraget til nogle af modernismens hovedværker, når det gælder konstruktion og arkitektur. Den engelske arkitekturhistoriker Nikolaus Pevsner har beskrevet ham som ’vor tids mest strålende kunstner indenfor armeret beton’.

Nogle af Nervis vigtigste og ikoniske konstruktioner blev opført i Italien og Frankrig: To udstillingshaller og Palazzo del Lavoro i Torino, stadion i Firenze, Olympiske arenaer fra 1960 i Rom samt UNESCOs hovedkvarter i Paris udført i samarbejde med Marcel Breuer og Bernard Zehrfuss. Andre vigtige eksempler på hans arbejder ligger i Nord- og Sydamerika: St. Mary Cathedral i San Francisco udført i samarbejde med Pietro Belluschi, George Washington busterminalen i New York City, Scope Kultur- og Kongrescentret i Norfolk, Virginia, Victoria Square Tower i Montreal og den italienske Ambassade i Brasilia.

Pier Luigi Nervis værker var resultatet af en helt unik kombination af kunstnerisk og teknisk udviklingsarbejde. Værkerne viste beton som et avanceret og ekspressivt konstruktionsmateriale. Han havde, siges det, ’en ingeniørs mod, en arkitekts fantasi og en forretningsmands praktiske sans’. Hans arbejde omfattede både det arkitektoniske i tegning og modeller, beregninger af konstruktioner, publicering og undervisning.

Udstillingen er inddelt i forskellige faser med 13 projekter som de centrale elementer. Projekterne er udvalgt mellem Nervi’s mest berømte projekter verden over og vises med originale tegninger, modeller, film og fotografier fra Nervi-arkiverne. Udstillingens dokumentation, analyse og kritiske vurdering af Nervis arbejde kan bidrage til en aktuel debat om samspillet mellem arkitektur og tektonik – og om samarbejdet mellem arkitekter og ingeniører.

Udstillingen er suppleret af et katalog på engelsk, fransk og italiensk, udgivet af Silvana Editoriale.Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s