Maritime pavilloner – Det apterede rum

image2

De fleste med daglig gang på KADKs campus på Holmen har sandsynligvis allerede lagt mærke til de syv indtagelige konstruktioner i sært genkendelige former, der står opstillet udenfor kantinen. Nogle genkender dem måske også fra sidste udgave af Arkitekten, hvor projektet stjal forsiden og fik plads til en lang artikel. Pavillonerne er fremstillet af studerende fra skolen i et samarbejde med Kulturhavn 2013 og tovholder og underviser på KAs afdeling 2, Kristian B Hansen, fortæller her om projektet.

Af Kristian B Hansen, Arkitekt MAA og underviser på KADK, studieafdeling 2:

Pavillonerne blev udviklet på en workshop med titlen “Det apterede rum”. Titlen knytter sig til et stof jeg har undervist i på arkitektskolen i København gennem de seneste 3 år på afdeling 2: At udforske potentialet i hybrider mellem konkrete konstruktioner i Danmarks arkitekturhistorie og søfartshistorie.

Den aktuelle tværfaglige workshop blev afviklet på Museumsværftet ved Fregatten Jylland med “Det apterede rum” som omdrejningspunkt.

Værftets skibstømrere og mine elever fra arkitektskolen i København løste i fællesskab en opgave om at bygge 7 maritime apterede pavilloner der skulle anvendes i forbindelse med Kulturhavn i København 2.-4. august og siden på KADK og langs Københavns havn.

driftchef+to elever

Driftchef og to studerende

Produktet: De 7 Maritime pavilloner har skibet som designmæssig hovedreference og ligesom hovedparten af en række af de mest kendte danske skibe er de udviklet med fokus på relationen: trækonstruktion som bærende element, træbeklædning som beskyttende element og træaptering som det beboede rum

Dansk kulturarv, lever således her videre uden for udstillingsmontrerne på konventionelle museer og traditionelle formidlingsformer udfordres gennem dialog henover en række hybride produkter, forstået ved at de trækker på erfaringer som er tilvejebragt i forskellige faggrupper – I fortolkninger af nordiske traditioner, nordisk design og nordiske materialer.

skibshal

Foto fra skibshallen

På workshoppen introduceres skalaen 1:1 i undervisningsregi for et hold arkitektstuderende og som alternativ til gængse materialer på skolerne og et ofte enøjet fokus på IT anvendtes byggematerialer som de kendes fra den faktiske reference – eg, lærk, fyr, osv.

foto-15

Via ideen om det apterede rum som omdrejningspunkt for en konstruktion på land, igangsættes en diskussion af det apterede rum som alternativ til den konventionelle bolig – eksempelvis i forhold til en tiltagende bo-tæt udfordring.

Men workshoppen havde også et andet sigte nemlig at styrke arbejdsrelation mellem akademiker og håndværker eller sagt mere præcist skibstømrere og arkitekter. Og dermed være med til at nedbryde fortsat eksisterende fordomme samt motivere til øget dialog mellem de faggrupper der også fremadrettet skal tænke, tegne og praktisk udføre vores fysiske omgivelser.

På værftet i Ebeltoft fulgte eleverne arbejdsrutinerne på værftet ved Fregatten Jylland i 14 dage, indgik i teams sammen med værftets skibstømrere og var dermed selv med til at omsætte deres tegninger til faktiske bygninger sammen med faglærte håndværkere.

Workshoppen blev tilrettelagt i et samarbejde mellem undertegnede: Arkitekt og underviser på Arkitektskolen i København Kristian Hansen og museumsværftets driftchef Joachim Juel Vædele. Materialerne til pavillonerne er leveret af Syddjurs Savværk og projektet blev finansieret med støtte fra A.P. Møller Fonden.

Pavillonerne kan opleves på KADK frem til 1. feb 2014.

image4

Pavillonerne opstillet på KADKSkriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s