Ny skole?

Igennem længere tid har Arkitektskolen Aarhus ønsket at flytte ud af lokalerne omkring Nørreport, hvor skolen har haft hjemme siden 1965. Pladsen har længe været for trang og spredningen mellem ni forskellige adresser har gjort det svært at fungere som en samlet skole.

Nu ser det ud til at der er kommet skred i planerne. Rektor Torben Nielsen har med et længere brev til ansatte og studerende sat skub i processen. Godsbanernearealerne syd for Aarhus centrum tegner sig til at blive den mest hensigtnirngsmæsige placering. Signal Arkitekter skal stå for programmeringen og er nu i gang med at kortlægge skolens fysiske behov.

Men hvad der er endnu mere interessant må være ledelsens overordnede visioner for den nye skole. Der lægges i op til at skolen skal fungere som en rå struktur, der kan fungere som et arkitekttonisk eksperimentarium, “et sted hvor vi kan invitere byen og verden indenfor”.

Hvad disse ambitiøse planer kaster af sig må tiden vise. Vi glæder os til at følge udviklingen der ifølge en stærkt optimistisk plan skal resultere i en ny skole i allerede i 2017

Du kan læse Torben Nielsens brev neden for:

Kære studerende og ansatte

 

Nu starter arbejdet med NY SKOLE for alvor. Vi skal finde ud af, hvilken skole vi ønsker os og drømmer om.

 

Fra ledelses side har vi et klart ønske om, at vi ikke bare bygger en ny skole, men at vi får udviklet laboratorium for arkitektur. En rå struktur, hvor vi kan udfolde os, eksperimentere, afprøve og samarbejde samt komme med nye interessante bud på fremtiden – både uddannelses- og forskningsmæssigt og i forhold til den byggede arkitektur. Det handler ikke om at lave et æstetisk mesterværk, men om at etablere et sted for arkitektonisk tænkning og arkitektoniske eksperimenter. Et sted, hvor vi kan invitere byen og verden indenfor, og hvor vi sammen kan give visuelle og fysiske bud på fremtidens arkitektur. Hvor der er plads til at bygge og producere prototyper. Et sted, der er rart at være, som kan fungere døgnet rundt, og hvor de studerende er i centrum. Vi ønsker store rum med højt til loftet. Et sted, der kan leve op til skolens vision om Engaging through Architecture.

 

I dag har vi ni adresser og er fysisk adskilt af en vej. Det gør det svært at fungere som én samlet skole. I det daglige er det svært at opretholde kontakten med hinanden, nuancerede læringsmiljøer er vanskelige at skabe, og et overblik over, hvad der laves af fantastiske ting blandt de studerende, er nærmest umuligt at få. Samtidig har vi mange arealer, der ikke kan udnyttes optimalt, og mange kvadratmeter er helt ubrugelige. Det vil vi gerne lave om på. Vi har brug for større fleksibilitet, tæthed til værkstederne for alle og et forskningsmiljø, der får nemmere adgang til at integrere sig med undervisningen.

 

Vi håber på, at det i den nærmeste fremtid lykkedes at få en aftale i stand med Uddannelsesministeriet og Finansministeriet, som betyder, at vi kan placere en ny arkitektskole på Godsbanearealerne.

 

Signal Arkitekter har fået til opgave at lave præprogrammeringen for skolen. Det betyder, at de går i gang i uge 39 og slutter i uge 47. Deres opgave er i første omgang af se på, hvad vi har i dag, og hvordan vi bruger vores rum og bygninger. Dette, sammenholdt med vore vision for en ny skole, skal danne grundlag for det første overordnede program. Det bliver et intenst forløb, hvor mange af jer vil blive involveret gennem interviews, spørgeundersøgelser, workshops eller lignende. Jeg håber, at I alle vil gå ind i arbejdet og bidrage, så vi får inddraget alle de gode kræfter og ideer, der findes på skolen.

 

Det er første gang, der bygges en ny arkitektskole i Danmark, og det bliver også den eneste mange år frem. Lige nu er den meget ambitiøse plan at byggeriet skal stå færdig til nytårsfest 31.12.2016. Meget optimistisk. Men ikke desto mindre en god drivkraft i den proces vi går ind i.

Arkitektfirmaet Kim Christiansen er vores bygherrerådgiver, og i den nærmeste fremtid bliver der nedsat en styregruppe/byggeudvalg med forskellige repræsentanter fra skolen.

 

De bedste hilsner

 

Torben Nielsen

rektorSkriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s