KADK Afgang: Mere Møbel

JFK_2086 1500 px

Af Anette Byberg, Arkitekt MAA – afgang fra Afd. 11
mail: byberg.a@gmail.com 

Så længe mennesket forandrer sig forandres behov og brug. Teknologiens udvikling og indflydelse på samfundet har stor betydning for, og effekt på dagens livsmønstre. Den har medvirket til en fusion af funktioner, og vi kan foretage os flere ting fra samme platform. Arbejde og afslapning er i særlig grad blevet forbundet, fordi det er muligt for os, at være online uanset hvor vi befinder os. Det ses også fysisk i boligens organisering. Fra at have været opdelt efter ét rum, én funktion, samles og forbindes i dag flere funktioner i samme ramme. Grænserne udviskes, og der opstår rum i rum.

Teknologiens udvikling har gjort os mobile, fleksible og uafhængige. Den har ændret vores måde at leve og indrette os på, og skabt nye behov. Udover at påvirke de rum, som vi bevæger os i betyder det også, at vi oplever og udlever en stor del af vores liv to-dimensionelt, visuelt og verbalt med et fravær af følesansen. Hvad vi tidligere har haft tæt på vores krop, aflæser øjet nu på afstand gennem en skærm, og herigennem leves vores liv. Med projektet skal følesansen genaktiveres efter en tid hvor synet, som den eneste sans, har kunne følge teknologien. Afstande er blevet forkortet, men den fysiske afstand mellem os gjort større.

Briksen er placeret mod væggen, og de tre sammensatte puder læner op af og danner en dyb favnende komfortabel ryg.

Briksen er placeret mod væggen, og de tre sammensatte puder læner op af og danner en dyb favnende komfortabel ryg.

En lang række møbler er blevet overflødiggjort i takt med teknologiens udvikling. Fastlåste positioner er opløst, og vi er frit stillet fra ledninger og tunge elektroniske enheder. Laptoppen følger os, og bruges uanset om der er et bord eller ej. Smartphone’nen er en integreret del af vores påklædning, og en stor del af vores liv er lagret i en sky. Teknologien har skabt en nomadetilstand, hvor vi er frit stillet. Verden er blevet bundet sammen, og har på samme tid opløst det permanente liv, hvor det vigtigste element i at være er Wi-Fi.

Ophold alene eller i fællesskab koncentrerer sig om en meget lille del af boligen uanset størrelse, fordi funktionerne pga. af alle vores elektroniske devices kan samles. Det betyder mange behov og funktioner skal mødes i samme ramme, hvilket stiller krav om høj fleksibilitet i brugen af møblet, og en uafhængighed fra andre møbler, så det kan fungere i sig selv. Det skal være trådløst ligesom elektronikken.

Sociale fælleskaber optræder på nye måder, hvor det sociale også findes i blot, at være fysisk tilstede i samme rum uden interaktion. Livet “online” vil dog aldrig kunne erstatte trygheden og nærværet der findes i fællesskabet “offline”. Man kan skelne mellem det digitale og det analoge fælleskab. Det digitale fælleskab er vi en del af “på afstand” visuelt og verbalt, og dermed uden følesansen. Det analoge fællesskab findes ved fysisk tilstedeværelse, og sanses ved nærvær og kontakt.

Delen til at sidde på er rullet sammen til den ene side, og danner en lav ryg mod væggen.

Delen til at sidde på er rullet sammen til den ene side, og danner en lav ryg mod væggen.

IMG_3047 studa

JFK_2180 studa

Enhver tykkelse på briksen er dimensioneret i mindst mulige mål. Briksens højde på 350 mm inviterer til at slænge sig ned, og er samtidig en højde som modtager ryggen, når man sidder på gulvet. Udhængets længde svarer til benenes højde, som både skaber en svævende effekt af den massive plade, og samtidig efterlader det negative rum af et kvadrat, som danner samhørighed med polstringsdelens kvadratiske mønstre.

Enhver tykkelse på briksen er dimensioneret i mindst mulige mål. Briksens højde på 350 mm inviterer til at slænge sig ned, og er samtidig en højde som modtager ryggen, når man sidder på gulvet. Udhængets længde svarer til benenes højde, som både skaber en svævende effekt af den massive plade, og samtidig efterlader det negative rum af et kvadrat, som danner samhørighed med polstringsdelens kvadratiske mønstre.

I konteksten af boligens rummelige sammenhæng imødekommer Mere Møbel dagens livsmønstre. Et sted hvor funktionen er foranderlig afhængig af bruger, og situationer opstår midlertidigt og intuitivt afhængig af behov. Mere Møbel reflekterer og afspejler nutidens måde at bruge teknologien på, og rummer mulighed for at skifte mellem arbejde og afslapning i samme form. Med sin flerfunktionalitet skaber det mulighed for vekslende siddestillinger, og kombinerer forskellige tilstande. Samtaler og arbejde, læsning og afslapning, korte og lange ophold i fællesskab eller alene.

Teknologien dør aldrig og intet tyder på, at vi nogensinde kommer til at leve uden. Men uanset hvor den ender henne, vil mennesket altid have brug for nærvær og tryghed. Mere Møbel danner ramme for begge verdner.

Med en briks som en flade skåret ud i gulvet og hævet, svævende på to skiver opnåes en stationær hård base. Herpå udfoldes tre bløde fleksible polstringsdele, som kombineres efter brug og behov. En til at sidde på, en til at læne sig op af, og en til at tage over sig. Polstringsdelens bløde kurvede landskaber kontrasterer den skarpe rene briks både i udtryk og materialevalg. Alle tre polstringsdele er valgt i vegetabilske eller animalske kvaliteter fra Kvadrat, og hver del udført i kombinationen af to forskellige kvaliteter. Eksempelvis er delen til at tage over sig lavet med en varm let strukturet uld på den ene side, og en kold tætvævet glat bomuld på den anden side. Samlet tilfører de seks forskellige kvaliteter med hver sin karakter en mangfoldig vifte af oplevelser for følesansen.

Briksen er fritstående og kan indtages fra alle sider. Delen til at sidde på er foldet ud på gulvet, som bliver en del af møblet, og skaber yderligere opholdsmuligheder. Enten siddende med briksen som ryglæn eller liggende.

Briksen er fritstående og kan indtages fra alle sider. Delen til at sidde på er foldet ud på gulvet, som bliver en del af møblet, og skaber yderligere opholdsmuligheder. Enten siddende med briksen som ryglæn eller liggende.

Ved at folde delen til at sidde på dobbelt følger den briksens bredde på 960 mm. Benene som består af massive skiver i eg har fået en lille pilhøjde, så mødet med gulvet koncentrerer sig i to punkter, fremfor en hel flade, således der opnåes optimal stabilitet på gulvet, som typisk vil være ujævn.

Ved at folde delen til at sidde på dobbelt følger den briksens bredde på 960 mm. Benene som består af massive skiver i eg har fået en lille pilhøjde, så mødet med gulvet koncentrerer sig i to punkter, fremfor en hel flade, således der opnåes optimal stabilitet på gulvet, som typisk vil være ujævn.

Delen til at sidde på er lagt dobbelt, og delen til at tage over sig folder sig ud over kanten. Med den fritstående placering i rummet fremhæves det svævende udtryk.

Delen til at sidde på er lagt dobbelt, og delen til at tage over sig folder sig ud over kanten. Med den fritstående placering i rummet fremhæves det svævende udtryk.

JFK_2128 1500 px

Projektet er blevet til i samarbejde med og støtte fra:

Republic of Fritz Hansen
Kvadrat
Møbelsnedker Frederik BoghSkriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s