KADK Afgang: Şehzadebaşı Metrolibrary

Studark5
Christoffer Brøchmann Christensen, arkitekt MAA
Projektet samtænker et bibliotek og en metrostation i det centrale Istanbul. Byen er for tiden ved at lave en ny metrolinie, og ligesom i København formes de enkelte stationer over den samme skabelon. Dette projekt går den modsatte vej og undersøger mulighederne, når man laver en fuldstændig steds-specifik station.
 
Projektet undersøger en hybrid relationen mellem to kontrasterende programmer; biblioteket er et sted for viden og fordybelse er metrostationen et dynamisk offentlig transit rum. Hvordan kan en arkitektur flette disse to modsatrettede forhold i et arkitektonisk framework? 
 

Studark3 Studark2 Studark1
 
Bygningen er relativt afdæmpet udefra, og tilpasser sig til de omkringliggende bygningstypologier, gader og stræder. Samtidig skabes der en intens indre underjordisk verden. Det krænger indersiden af ​​biblioteket ud, og eksponerer bogsamlingen til offentligheden så meget som muligt. Bogarkivet er hugget ind i det massive landskab med cirkulation og ophold vævet ind i hinanden. På vej til og fra metroen er man eksponeret for – og i tæt kontakt med – bøger og de mennesker, der bruger biblioteket. Bibliotekslandskabet bliver en integreret del af byen der forbinder infrastruktur og kultur. 
 
Studark4 Studark5 Studark6
 
Dynamikken i brugen af bygningen er bearbejdet gennem en kalibrerende bygningstektonisk der konstant filtrerer miljøet og tilpasser sig stimuli fra omgivelserne. En arkitektur der medierer mellem en fikseret rumlig matrix og et flydende felt med lokale intensiteter, der kan rumme mangfoldigheden i de to programmer. 
 
Taget fungerer som en adaptiv klimaskærm; kalibreret og tunet til sine omgivelser. Den består af et stort antal mekanisk styrede stål apertures der reagerer på lys og brugerne og derved skaber et gradueret rum afhængigt af brugen. Ved at reagere på solintensitet, temperture og brugerer undgår strukturen overophedning og skaber skygge og lys til optimerede læseforhold.
 
Studark7 Studark8 Studark9 Studark10
 
Projektet har fået følgende priser:
VOLA legatet: https://kadk.dk/nyheder/nyuddannede-arkitekter-haedret-med-legater
3. præmie i Saint-Gobain Habitat Award: https://kadk.dk/nyheder/kadk-afgaengere-rydder-bordet-ved-saint-gobain-habitat-award-2014
Nomineret til Archiprix: http://www.archiprix.org/2015/http://www.archiprix.org/2015/index.php?project=3678


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s