Kreativitet på bestilling: En status på 6-ukersblokken

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

TEKST OG FOTO: Johanne Hovland, joho1430@edu.kadk.dk

KADK har vært til stor debatt i mediene den siste uken. Akademiets nedskjæringer og omstruktureringer møter sprikende kritikk fra studerende, som har uttalt at utdannelsen er på vei til å minne om tegnefabrikker. Men er bildet i virkeligheten så sort hvitt, eller finnes det stadig kvaliteteter i overgangen mellom gammelt og nytt kunstakademi? StudArk møtte noen studerende til en status på hverdagen på Holmen.

– Det blir kalt for femukers-blokken. Folk tar seg en uke fri, sier Rasmus Strøyberg, andreårsstuderende ved Institutt for Bygningskunst og Kultur.

Sammen med en gruppe medstuderende sitter han i Vandflyverhangaren på Refshaleøen og diskuterer den nye kursformen. Implementert som en del av KADKs nye struktur, er 6-ukersblokken noe de arkitekstuderende begynner med hvert semester, før de fortsetter på sine fire respektive institutter, der man spesialiserer seg i ulike retninger innenfor arkitektfaget.

– Vi er 150 mennesker i en sal. Det sier seg selv at det er begrenset hvor mye man får ut av det, sier Anton Boman.

Som andreårsstuderende har han vært en del av den gamle og nye organiseringen av Kunstakademiets Arkitektskole. Tidligere var man oppdelt i mye mindre grupper på sine avdelinger gjennom hele semesteret, men i den nye strukturen møter man altså hele sin årgang til et 6-ukers kursforløp to ganger i året. Det byr på noen fundamentale utfordringer for arkitektfaget, i følge de andreårsstuderende.

Buisness-bachelor

– Kreativitet handler om tid. Man skal ha muligheten til å utvikle seg, og ha frihet til å uttrykke seg ulikt. Men i 6-ukersblokken handler det mer om å få levert, få godkjent, krysse av. I det store systemet mister man den kreativet friheten, og dermed også eierskapet til prosessen, sier Anders Kristian Busk Nielsen.

Han får god støtte fra studiemakker Strøyberg.

– Vi som studerer her er kreative mennesker. Vi skulle fått utvikle oss, dyrke ideene våre. Det er ergelig at man allerede i sin bachelor skal formes direkte mot en buisnessverden.

Strøyberg fortviler over det han kaller en forhåndsbestemt estetikk.

– Det har blitt satt en standard for hva som ser bra ut. Alle leverer det samme produktet.  I siste ende ser alt likt ut. Vi leverer kreativitet på bestilling, og det skader tilnærmingen til faget, sier Strøyberg bestemt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

STRUKTUR: Simen Sorthe og Julie Hvid synes 6-ukersblokken organiseres godt.

– En myk oppstart

På Institutt for Bygningskunst og Teknologi, møter vi en litt annen oppfatning.  Ved et arbeidsbord på tegnesalen er finner vi Julie Hvid og Simen Sorthe, som er godt fornøyd med de nye blokkene.

– Jeg synes 6-ukersblokken strukturerer programmet godt. Det er satt av tid til  workshops, slik at vi slipper å ha for eksempel IT-kursene overlappende med et prosjekt senere i semesteret, sier Simen Sorthe, som godt kan like at man en gang i blant føler seg litt som en studerende på Københavns Universitet.

– Det er en myk oppstart til semesteret, og noen uker der vi får lov å bare dra på forelesninger, og samtidig ha et liv på ettermiddagen. Hverdagen der vi er på instituttet hele døgnet kommer tidsnok, sier han.

Men en overkommelig timeplan til tross, er de to medstuderende enige om at det absolutt befinner seg et forbedringspotensiale i 6-ukersblokken. Det er opplagt en krevende oppgave å undervise 150 studerende samtidig.

– Jeg er usikker på hvor god kvaliteten er. Blokken er godt organisert, men det er veldig varierende hva man egentlig lærer, sier Sorthe.

Tilbake i Vandflyverhangaren er studiekameratene i ferd med å komme til en konklusjon. På spørsmål om de ønsker å avskaffe blokken, er svaret helt klart nei. Men at det finnes andre måter å organisere blokkene på, er de ikke i tvil om.

– Vi må spørre oss om hva slags rammer vi vil ha for utdannelsen vår. Det er virkelig noe vi kan arbeide med. Men da må vi som studerende også bli skarpe til å si i fra. Uten debatt kommer vi ingen vei, avslutter Anders Kristian Busk Nielsen.Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s